Soorten kozijnen

U bent er van overtuigd dat u nieuwe kozijnen wilt. U heeft misschien nog enkelglas en u wil het meteen goed aanpakken door de kozijnen ook te vervangen. De oude houten kozijnen hebben misschien hun langste tijd wel gehad en dit betekend dat u toe bent aan nieuwe. Alleen nieuwe kozijnen met isolatieglas kunnen in verschillende vormen gekocht worden. U kan bijvoorbeeld kiezen voor opnieuw hout, kunststof of aluminium. De materialen hebben allemaal hun eigen voordelen, nadelen en prijskaartje. Het is belangrijk om voor uzelf de verschillen te weten zodat u een keuze kan maken.

De verschillende soorten kozijnen

U kan meestal kiezen uit de verschillende soorten kozijnen: staal, aluminium, hout en kunststof. De materialen hebben hun eigen unieke eigenschappen en levensduur. Sommige kozijnen zijn duurzamer terwijl andere weer een hoog prijskaartje hebben. Kunststof heeft als voordeel dat het een uitstekende isolatiewaarde heeft. De isolatiewaarde ligt zelfs hoger dan bij een houtkozijn. Naast een hoge isolatiewaarde is het vrijwel onderhoudsarm en heeft u er geen omkijken meer naar. Een ander materiaal dat ook onderhoudsarm is dat is aluminium. Het enige nadeel is dat het een hoog prijskaartje heeft. Er zijn slechts een paar situaties waarin er gekozen wordt voor aluminium. Bijvoorbeeld bij een uitbouw waarbij het dak bijvoorbeeld uit glas gemaakt wordt. Aluminium is sterk, licht van gewicht en onderhoudsarm. Bij een uitbouw valt de keuze al snel op aluminium. Staal is vrij prijzig, maar wel onderhoudsarm en heeft het vermogen om grote ruiten te dragen. Bij grote kantoorcomplexen wordt er vaak voor staal gekozen. Hout heeft weer als voordeel dat het eenvoudig te bewerken is. Bij een beschadiging kan u het eenvoudig zelf bijwerken. Daarnaast kan u hout schilderen en telkens weer een andere kleur geven. Net als kunststof heeft het een lange levensduur mits u het goed onderhoud met een regelmatige schilderbeurt.

Isolatie

Isolatie wordt bij steeds meer woningeigenaren steeds belangrijker. Puur omdat het gewoon een hoop geld scheelt. Als u echt een goede isolatie wil dan raden wij u aan om kunststof kozijnen met isolatieglas te plaatsen. Als u nu nog enkel glas heeft dan kan u met kunststof kozijnen in combinatie met isolatieglas al snel € 250 per jaar besparen. Dit zijn bedragen waardoor de keuze voor kunststof ineens een stuk aantrekkelijker wordt.

Verschillende ramen

U heeft misschien bepaalde woonwensen en hieraan moet het raam in uw nieuwe kozijn natuurlijk wel voldoen. Een wens waar veel mensen voor kiezen zijn de draai-kiep ramen. Het voordeel van deze ramen is dat ze naar binnen toe open kunnen. Als u de ramen naar binnen toe open doet dan kan u ze eenvoudig schoonmaken. Op de eerste verdieping is dit ideaal want u heeft nu geen ladder meer nodig om de ramen te zemen. Daarnaast hebben de ramen ook ventilatiemogelijkheden door ze even half open te zetten. U heeft misschien op dit moment nog op de slaapkamer een vast raam. Dit raam kan niet open en voor het zemen moet u de ladder op. Dit soort ramen kan u laten vervangen voor een draai-kiep raam. U kan zo eenvoudig de ramen open en dichtmaken en van binnenuit zemen. De meeste kunststof draai-kiep ramen hebben ook nog een speciale ventilatiestand waarbij inbrekers niet binnen kunnen komen, maar u wel kan ventileren als u weg bent. De keuze voor een type raam kan bepalend zijn voor het soort kozijn dat u gaat plaatsen. Sommige ramen kunnen niet geplaatst worden in combinatie met een bepaalt type kozijn. Dit soort keuzes kunnen dus meespelen als u bijvoorbeeld twijfelt tussen hout of kunststof. Een kozijnen expert kan u uiteraard de verschillen en mogelijkheden uitleggen.