Levensduur kunststof kozijnen

Als u kunststof kozijnen aanschaft dan is dit vaak een hele investering. U bent al snel een paar duizend euro kwijt. Natuurlijk wilt u niet dat u deze al na een paar jaar weer moet vervangen. Wij begrijpen heel goed dat u wil weten wat de levensduur kunststof kozijnen is. De levensduur kan misschien voor u wel bepalend zijn of u überhaupt wel kunststof kozijnen wil plaatsen. Naast kunststof zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden zoals aluminium of hout. Ondanks dat er verschillende oplossingen zijn voor nieuwe kozijnen kiest een groot deel toch uiteindelijk voor kunststof. Eén van de redenen waarom we massaal kiezen voor kunststof kozijnen is de levensduur.

De levensduur van kunststof kozijnen is gemiddeld 50 jaar

Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit/prijs verhouding, maar gemiddeld genomen is de levensduur van kunststof ongeveer 50 jaar. Uiteraard zijn er ook externe factoren waardoor de levensduur minder lang wordt. Bijvoorbeeld door slechte montage van een extern bedrijf. Ondanks dat de levensduur misschien is meer of minder is in de praktijk bent u alsnog voordeliger uit dan met hout. De gemiddelde levensduur bij hout ligt tussen de 20 en 25 jaar. Hierbij kan de levensduur achteruit gaan door slecht onderhoud etc. Daarnaast bent u om de zoveel jaar veel geld kwijt aan het laten schilderen van de houten kozijnen. Dit laatste is voor veel mensen al een reden om per direct te kiezen voor kunststof. Ze hebben geen zin meer om elke paar jaar de ladder op te klimmen om het schilderwerk te doen. Nieuwe kunststof kozijnen zorgen ervoor dat u vrijwel geen onderhoud meer heeft. Eén keer per jaar een flinke schoonmaakbeurt is eigenlijk voldoende.

Waarom hebben kunststof kozijnen een lange levensduur?

Veel mensen vragen zich af waarom de levensduur van kunststof kozijnen is vastgesteld op 50 jaar. Dit heeft voor een groot deel te maken met het materiaal. In de natuur vergaat plastic ook bijna niet en hout bijvoorbeeld wel. Daarin ontstaat houtrot waardoor het langzaam vergaat. Bij kunststof heeft u dat probleem helemaal niet en het kan ook niet gaan rotten. Daarnaast wordt stof en vuil ook niet door kunststof aangetrokken. Misschien ook een belangrijk kenmerk is dat kunststof kozijnen brandvertragend zijn. Ze gaan dus niet smelten bij een brand, maar laten het vuur eerder doven. Bij veel woningeigenaren is er een beeld dat kunststof kozijnen smelten met alle gevolgen van dien. Bij onze kunststof kozijnen is dit dus niet het geval. U kan er dus op rekenen dat u veilig kan wonen met kunststof kozijnen.

Het weer heeft vrijwel geen invloed op kunststof kozijnen

Eén van de grote pluspunten is dat het weer bijna geen invloed heeft op kunststof kozijnen. Bij hout ziet u dit wel dit raakt aangetast en moet opnieuw behandeld worden. Het enige wat het weer kan doen is de kozijnen wat vies maken. Dit is de reden dat u ze één of twee keer per jaar moet schoonmaken om ze mooi te houden. Doordat het weer vrijwel geen invloed heeft op kunststof kozijnen blijft de levensduur ook zo lang. Als u zolang mogelijk wil genieten van deze lange levensduur dan raden wij u aan om de kunststof kozijnen regelmatig schoon te maken. Een regelmatige schoonmaakbeurt zonder agressief schoonmaakmiddel kan de levensduur flink verlengen. U kan misschien zelfs nog wel langer plezier hebben van uw kunststof kozijnen dan de 50 jaar die ervoor staat.