Kunststof ramen

Als u kunststof ramen gaat aanschaffen dan merkt u al snel op dat er heel veel verschillende soorten zijn waar u uit kan kiezen. De keuze die u maakt is soms op basis van het raam die u al heeft. Als u toch een kozijn gaat vervangen dan kan u misschien overwegen om een compleet ander raam te plaatsen. Stel u heeft nu een raam dat nog niet open kan. U kan dan kiezen voor een kunststof kiepraam. Dit raam kan nu openen en u heeft de mogelijkheid om uw ramen van binnenuit te zemen. U hoeft zo nooit meer op een hoge ladder te staan om de ramen te zemen. Het soort kunststof raam dat u kiest kan soms ook bepalend zijn voor de prijs. Daarnaast is het wel handig om goed na te denken over het type raam dat u uitzoekt u zit er tenslotte wel 50 jaar aan vast. Daarnaast is het verstandig om goed na te denken over de kleur hier zit u ook 50 jaar aan vast.

Een vast kunststof raam plaatsen

Een vast kunststof raam is er één die niet open kan. Meestal wordt dit raam gebruikt in combinatie met een raam dat wel open kan. Er kan dus wel geventileerd worden met het andere raam. Is dit niet het geval? Dan kan u overwegen om een raam te plaatsen met ventilatierooster zodat u wel kan ventileren met een gesloten raam.

Draai/kiepraam

De meeste mensen kiezen voor een draai/kiepraam bij kunststof ramen. Kozijnen experts gaan hier ook bijna standaard vanuit dat u dit type raam in uw woning wil. U kan dit raam volledig opendraaien, maar ook op een kiepstand zetten om lekkere frisse lucht in de slaapkamer te brengen. Er is vaak ook nog een speciale ventilatiestand waarbij inbrekers geen kans hebben, maar er wel geventileerd kan worden. In soort ramen zitten vaak verschillende scharnieren om het draaien en kiepen mogelijk te maken. Het is belangrijk om deze scharnieren te onderhouden zodat het raam soepel open blijft gaan.

Valraam

In badkamers of toiletten komen we meestal het valraam tegen. Dit raam kan iets naar buiten gekiept worden of “vallen”. De scharnieren van dit raam zitten meestal aan de onderkant of juist alleen aan de bovenkant. Dit raam kan heel eenvoudig een stukje opengeklapt worden om bijvoorbeeld te ventileren of te luchten. Vooral in badkamers waar het na het douchen erg vochtig is kan het handig zijn om een valraam even een stukje open te zetten. Het raam kan ook heel eenvoudig een klein stukje open gezet worden. Dit is handig als u niet direct wil dat iemand zijn hoofd naar binnen steekt. Het komt soms voor dat het valraam gecombineerd wordt met een vastraam. Bijvoorbeeld als u een grote raampartij heeft in de badkamer.

Een kunststof raam van een ander materiaaltype nemen

In dit voorbeeld besparen we de kunststof ramen, maar het is ook mogelijk om een draai/kiepraam van hout te nemen. Of een valraam etc. Het gaat bij het kiezen van een materiaalsoort om wat u zelf mooi vind, maar natuurlijk om het budget. Kunststof is niet alleen een duurzame optie, maar vaak ook de voordeligste qua aanschaf en levensduur. Als u qua uitstraling liever hout wilt dan kan u eventueel een houtlook overwegen. Hierbij heeft uw kozijn de uitstraling van echt hout, maar is het gewoon gemaakt van kunststof. Informeer gerust naar de mogelijkheden om kunststof ramen met houtlook aan te schaffen.