Kunststof kozijnen schoonmaken

Kunststof kozijnen hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Het enige onderhoud dat ze hebben is dat u ze één keer per jaar even goed moet schoonmaken. Natuurlijk is het wel handig om vooraf te weten waar u aan begint als u kunststof kozijnen aanschaft. Wij leggen u graag uit wat u moet doen om de kozijnen schoon te maken. Het schoonmaken van de kozijnen kan soms wel een lastige klus zijn. Vooral als uw kozijnen vrij hoog zitten dan is het lastig om de complete buitenkant schoon te maken. U kan dan eventueel overwegen om een schoonmaker in te schakelen die ook de buitenzijde schoonmaakt. Maak hierover wel duidelijke afspraken zodat niet alleen de ramen gezeemd worden. Ondanks dat u een schoonmaker inschakelt voor de kozijnen bent u alsnog goedkoper uit dan met een schilder bij houten kozijnen. U kan vaak al vanaf € 16 uw kozijnen laten schoonmaken bij een rijtjeswoning. Waarom zou het dan nog zelf doen? Sommige experts bieden zelfs een jaarlijkse schoonmaakbeurt aan met onderhoudscontract. U hoeft zo zelf de ladder niet meer op om uw kozijnen schoon te maken.

Waarom moet u kunststof kozijnen eigenlijk schoonmaken?

In principe kunnen kunststof kozijnen niet echt kapot. Toch wordt het aangeraden om minimaal 1 a 2 keer per jaar de kozijnen schoon te maken. Dit heeft meer te maken met de uitstraling. Kozijnen die erg vies zijn hebben al snel een lelijke uitstraling. Door ze schoon te maken zien ze er al snel weer als nieuw uit. Mocht u echt jaren achter elkaar uw kozijnen niet schoonmaken dan kan het vuil erin trekken. Uw kozijnen zien er dan verweerd uit en het wordt heel lastig om ze ooit nog schoon te krijgen. Dit is ook zo met vogelpoep. Dit is ook iets dat u er niet graag op wil hebben. Wij raden aan om vogelpoep zo snel mogelijk te verwijderen. Doe dit overigens niet met een heel sterk schoonmaakmiddel want dit kan de bescherming laag van uw kozijnen beschadigen.

Scharnieren en hang- en sluitwerk

Bij kunststof kozijnen schoonmaken vergeten we vaak om ook de scharnieren en hang- en sluitwerk schoon te maken. Het is absoluut belangrijk dat deze niet vergeten worden en u deze goed onderhoud voor een extra lange levensduur van uw kozijnen. Als u dit niet doet dan kan er vuil tussen gaan zitten waardoor de kozijnen gaan piepen. Eventueel is het aan te raden om de scharnieren 1x per jaar in te vetten met teflonspray. Door dit te doen kan u scharnieren, hang- en sluitwerk uitstekend onderhouden zodat ze langer meegaan.

Wat moet u niet doen tijdens het schoonmaken kunststof kozijnen?

Natuurlijk zijn er altijd don’t als u kunststof kozijnen gaat schoonmaken. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden en die u absoluut niet moet doen. U mag bijvoorbeeld nooit een schuursponsje of schurend schoonmaakmiddel gebruiken. U kan hiermee de lak van uw kozijnen beschadigen en schade oplopen die niet meer te herstellen is. Gebruik ook geen agressieve schoonmaakmiddelen. Hierbij moet u denken aan spiritus of chloor. Daarnaast is het afgeraden om auto schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dit soort middelen zijn ook te agressief voor de bescherminglaag van uw kunststof kozijnen. Hoe kan u dan het beste wel uw kozijnen schoonmaken? Wij raden u aan gewoon een handwarm sopje klaar te maken met een standaard allesreiniger. Gebruik hierbij een standaard schoonmaakdoekje zonder schuurkant en u kan de kozijnen eenvoudig afnemen. Eventueel kan u de kozijnen ook in de wax zetten na afloop met speciale kunststof kozijnen wax. Let er dus wel op dat u de juiste wax heeft voor uw kozijnen. Informeer eventueel bij de expert die uw kozijnen geplaatst heeft of uw kozijnen wel tegen wax kunnen en welke u dan mag gebruiken.