Kunststof kozijnen schilderen

Bij kozijnen denkt u al snel na over het onderhoud. Bijvoorbeeld het schilderwerk en hoe vaak dit gedaan moet worden. Bijvoorbeeld elk jaar of elke 5 jaar met een professionele schilder? Kunststof kozijnen schilderen is helemaal niet nodig. Vanuit de fabriek hebben de kozijnen een speciaal verfbad gekregen en zijn ze voorzien van een kleurtje. Deze kleur is vast en blijft gerust 50 jaar zitten. Toch zijn er wel mensen die besluiten om de kunststof kozijnen te schilderen. Bijvoorbeeld omdat ze een woning gekocht hebben waarbij de kozijnen in 30 jaar tijd nooit schoongemaakt zijn. De kleur is hierdoor niet meer mooi waardoor een nieuw kleurtje de kozijnen zou kunnen opknappen. Een andere reden om van kleur te veranderen is omdat u de kleur zelf niet meer mooi vind en u graag iets anders wilt.

Wat kost het laten schilderen van uw kunststof kozijnen?

Wij raden u aan om het schilderen van kunststof kozijnen uit te besteden. Dit heeft te maken met het feit dat u niet gewoon hout gaat schilderen. U heeft te maken met kunststof waarbij speciale materialen nodig zijn om er een nieuwe kleur op aan te brengen. De prijs is afhankelijk van het feit of u bijvoorbeeld alleen de buitenzijde wil schilderen of ook de binnenzijde. Als u alleen de buitenzijde laat schilderen dan bent u ongeveer tussen de € 1000 en € 2500 kwijt voor een standaard woning of appartement. Bij een vrijstaande woning loopt dit bedrag al snel op tot zo’n € 6000. De kosten zijn inclusief verf, BTW en arbeidsloon.

Extra kosten bij het schilderen van uw kunststof kozijnen

Helaas zijn er altijd onverwachte extra kosten die vaak nog bovenop dit bedrag komen. Denk bijvoorbeeld aan een steiger om bij de hoger gelegen delen te komen. Voor het huren van een steiger betaalt u vaak extra kosten. Als u de klus zelf gaat doen dan komen er vaak nog kosten bij als schuurpapier, speciale verf, ontvetter, afplaktape etc. Deze kosten komen vaak bovenop de kwasten en normale verf die u misschien in de begroting heeft opgenomen. De meeste producten kan u gewoon aanschaffen in de bouwmarkt. De verf die u nodig heeft om kunststof kozijnen te schilderen moet u soms halen bij een verfspeciaalzaak.

Oude kozijnen vervangen voor nieuwe kunststof kozijnen

Als u alle kosten gaat uitrekenen om bijvoorbeeld uw oude kunststof kozijnen te schilderen dan kan vervangen misschien een slimme oplossing zijn. Het overschilderen van uw oude kozijnen betekend vaak dat de beschermlaag eraf is. Dit betekend dat u weer elke zoveel jaar uw kozijnen opnieuw moet schilderen. Het onderhoudsvoordeel en dus ook financiële voordeel is helemaal weg. Het is misschien slimmer om de oude kozijnen te vervangen voor een nieuw exemplaar in de kleur die u mooi vind. Het is misschien even een grote investering, maar wel één die zichzelf terugverdiend als u niet telkens een professionele schilder hoeft in te schakelen. Door een offerte aan te vragen kan u ook nog eens meerdere partijen vrijblijvend vergelijken. U kan zo besparen op de prijs per kozijn.

Duurzaamheid van geschilderde kunststof kozijnen

Als u door een professionele schilder de kunststof kozijnen laat schilderen dan gaat de verf ongeveer 5 tot 6 jaar mee. U moet dus wel elke keer weer opnieuw een schilder inschakelen iets wat bij nieuwe kunststof kozijnen niet meer hoeft. Daarnaast missen de kozijnen de glans laag van voorheen. Nog een nadeel is dat de verf kan gaan krijten. De kozijnen hebben hierdoor niet meer de uitstraling van voorheen. Wij raden u dan ook aan om uw kunststof kozijnen gewoon te vervangen in plaats van te schilderen.