Kozijnhout

Kozijnhout is speciaal gemaakt om kozijnen van te maken. Het hout kan gemaakt worden van verschillende houttypes. De verschillende houttypes hebben allemaal hun eigen duurzaamheidsfactor. Naast de duurzaamheid hebben ze ook een bepaalde levensduur. U kan uw kozijnen laten maken uit hardhout of zachthout. Hardhout hoeft minder vaak geschilderd te worden en heeft een langere levensduur. Er staat wel een hoger prijskaartje tegenover. Dit is dus een afweging die u moet gaan maken als u overweegt om kozijnhout aan te schaffen. De duurzaamheid van het houtsoort geeft aan hoe goed het bestand is tegen vocht en schimmels. Hoe lager de duurzaamheidsfactor hoe beter het hout bestand is tegen de diverse weersomstandigheden. In verhouding is Vuren bijvoorbeeld veel goedkoper dan Afzelia hout. Het nadeel is dat vurenhout een duurzaamheidsfactor heeft van 4 tegenover de 1 van Afzelia. Afzelia kozijnhout gaat met het juiste onderhoud gerust 75 jaar mee terwijl vuren na 15 jaar al aan vervanging toe is. Dit soort keuzes zijn belangrijk om mee te nemen als u voor een bepaalt type houten kozijnen kiest.

Belasting van het weer

Bijna alle kozijnen die buiten staan worden belast door het weer. Behalve als u alleen het houtwerk aan de binnenzijde van uw houten kozijnen vervangt. Het is belangrijk om het kozijnhout goed te vergelijken op basis van belasting. Hoe goed is het hout eigenlijk bestand tegen vocht? Als de kozijnen de hele dag buiten zijn en u wil graag langer met de kozijnen doen dan 15 jaar dan raden wij u aan om te kiezen voorduurzaamheidsklasse 1 of 2. Naast een langere levensduur heeft u nog een voordeel en dat is het onderhoud. In tegenstelling tot zachthout hoeft u hardhout slechts 1 keer in de 5 jaar te schilderen. Uiteindelijk verdient u het verschil tussen zachthout en hardhout vanzelf terug. U hoeft het hout minder vaak te schilderen en de kozijnen gaan langer mee.

Kunststof overwegen in plaats van kozijnhout

De enige reden dat u misschien kiest voor hout is vanwege de uitstraling. U denkt bij kunststof kozijnen misschien nog aan die oude lelijke modellen waarbij het lijkt alsof u een stuk plastic als raam heeft. De laatste jaren heeft kunststof een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tegen een kleine meerprijs kan u de kunststof kozijnen met houtlook krijgen. Het voordeel van kunststof is dat u vrijwel geen onderhoud heeft en ze ook levenslang meegaan. Als u kunststof gaat vergelijken met hardhout dan bent u vaak nog goedkoper uit met kunststof. Het kan de overweging waard zijn om toch voor kunststof te gaan in plaats van hout.

Prijzen vergelijken bij kozijnhout

Er kunnen grote verschillen zitten tussen verschillende kozijnen experts en materialen. De meeste experts werken met Meranti. Dit is een hardhoutsoort met ongeveer een duurzaamheidsklasse tussen de 2 en 4. Informeer dus even goed bij uw kozijnexpert of uw kozijnen wel een isolatiewaarde van minimaal 2 hebben. U weet dan zeker dat u niet na een paar jaar opnieuw aan de slag kan om de kozijnen te vervangen. Als u de kozijnen van hardhout uitgezocht heeft dan is het tijd om offertes aan te vragen. Voor exact dezelfde kozijnen kan de prijs soms tot wel 30% afwijken. Dit maakt het de moeite waard om eens bij verschillende kozijnen experts vrijblijvend naar de prijs te informeren. U heeft zo ten eerste een idee van de kosten. Ten tweede weet u precies waar u de voordeligste kozijnen krijgt. Let dus wel goed op de materialen die gebruikt worden. Soms zit het verschil in het gebruik van zachthout of hardhout. Het is af te raden om voor zachthout te kiezen als u nog lang wilt genieten van uw nieuwe houten kozijnen.