Kozijnen vervangen

Iedereen heeft vaak zo zijn eigen reden om kozijnen te vervangen. Kozijnen vervangen is vaak een flinke investering en meestal zit hier dan ook een achterliggende gedachte achter. Bijvoorbeeld dat u op dit moment nog enkelglas heeft en u graag dubbelglas wilt. Of dat uw huidige houten kozijnen zijn gaan rotten en reparatie eigenlijk niet meer mogelijk is. Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom u besluit om uw kozijnen te vervangen. Als u dit van plan bent dan is het handig om te kijken wat hier allemaal bij komt kijken. U heeft dan een idee wat er allemaal nodig is om uw kozijnen te vervangen. Wij geven u een duidelijk beeld zodat u een beetje een idee heeft wat u kan verwachten.

Uw kozijnen uitzoeken

Voordat u kozijnen kan gaan vervangen is het belangrijk om te bepalen met wat voor een soort materiaal u gaat werken. Kiest u bijvoorbeeld voor hout, kunststof of metaal? De keuze van het soort kozijn is bepalend voor de prijs en uitstraling van uw woning. Daarnaast zit er ook een bepaalde levensduur gekoppeld aan het materiaal dat u uitkiest. Als u bijvoorbeeld voor hout kiest dan is de levensduur gemiddeld tussen de 20 en 70 jaar. Hierbij is het afhankelijk van het onderhoud en houtsoort dat u kiest. Hardhout kan met juist onderhoud gerust 70 jaar meegaan. Terwijl zachthout tussen de 15 en 20 jaar meegaat en meer onderhoud nodig heeft. Dit geeft al aan dat het materiaalsoort dat u uitkiest absoluut bepalend is. Als u liever vrijwel geen onderhoud wilt en een extra lange levensduur dan kan u misschien beter voor kunststof of metaal kiezen. Het voordeel van kunststof is dat dit uitgevoerd kan worden in een houtlook. Dankzij de houtlook is kunststof bijna niet van houten kozijnen te onderscheiden.

Het soort glas in uw kozijnen

U heeft een materiaal uitgekozen en nu moet u voordat u kozijnen kan gaan vervangen het glassoort bepalen. Uiteraard kiest u minimaal voor isolatieglas, maar ook dit glassoort heeft u in verschillende vromen. U kan vaak kiezen uit HR, HR++ en HR+++ glas. Als u kiest voor kunststof kozijnen dan moet de sponning wel groot genoeg zijn voor het glas. Het is daarom bepalend om vooraf een glassoort uit te kiezen. De isolatiewaarde wordt met een + aangegeven. HR+++ isoleert dus nog beter dan gewoon HR isolatieglas. Dit verschil kan u merken in uw portemonnee. Naast een extra besparing betaalt u ook meer per m2. Daar komt wel bij dat u dit verschil uiteindelijk terugverdiend vanwege de hoge isolatiewaarde.

Wat kost het vervangen kozijnen?

Het prijskaartje dat hangt aan het vervangen kozijnen is afhankelijk van het soort kozijn dat u uitkiest. Kunststof is in de praktijk vaak het goedkoopste. Inclusief montage en BTW bent u tussen de 700 en 800 euro per m2 kwijt. Kiest u voor hout? Dan betaalt u tussen de € 750 en € 900 per m2. Aluminium is vaak de duurste optie met een prijs tussen de € 800 en € 950 per m2. De exacte prijs is afhankelijk van uw wensen en de vakman die de klus voor u gaat uitvoeren. Er kunnen grote verschillen zitten in de prijs voor vaak exact hetzelfde product. De prijsverschillen zitten hem vaak in de persoon die de kozijnen monteert, maar ook in de inkoop. Sommige bedrijven kopen groots in waardoor ze inkoopkorting krijgen. Deze korting rekenen ze soms direct door aan de klant en hier kan u weer van profiteren. Het kan ook lonen om bij verschillende bedrijven een offerte aan te vragen voor het vervangen kozijnen. U kan soms tot wel 40% besparen door een offerte bij verschillende vakmannen aan te vragen.