Kozijnen en garantie

Als u kunststof kozijnen gaat plaatsen dan is dit natuurlijk een hele investering. Het kost een hoop geld en u wil er dan natuurlijk wel nog jaren van kunnen genieten. Het is voor u belangrijk om te weten hoe lang er garantie zit op uw nieuwe kozijnen. Als u besluit om de kozijnen te laten plaatsen door een kozijnen expert dan zit de garantie eigenlijk altijd inbegrepen. U hoeft dus nooit een extra verzekering af te sluiten om garantie te krijgen op uw kozijnen. In de offerte die u heeft ontvangen van de kozijnen expert staat vaak aangegeven hoe lang de garantieperiode duurt. De definitieve offerte wordt door beide partijen ondertekend zodat u bewijs heeft van de garantie op uw nieuwe kozijnen. Staat de garantie niet aangegeven dan vragen wij u om dit na te vragen bij de kozijnen expert. Dien eventueel een verzoek in om de garantie op te nemen in de offerte. U heeft dan als klant een bewijs van de mogelijke garantie op uw nieuwe kozijnen.

Garantie op materiaal

De garantie op materiaal is een beetje afhankelijk van het soort kozijn dat u uitzoekt. Bij sommige materialen merkt u bijvoorbeeld eerder slijtage dan bij andere materialen. Op houten kozijnen heeft u in de praktijk vaak een minder lange garantie dan bij kunststof kozijnen. Als er een defect optreed binnen de garantieperiode dan wordt dit gratis voor u opgelost. Dit maakt garantie op kozijnen zo belangrijk. Echter kan de garantievoorwaarden per leverancier en materiaal verschillen. Informeer dus goed wat er onder de garantie valt en wat niet.

Onderdelen binnen de garantie

Sommige onderdelen worden binnen de garantie gesplitst in verschillende delen. De kozijnen zelf hebben bijvoorbeeld een langere garantie dan hang- en sluitwerk. Dit soort regeltjes staan vaak al in de offerte uitgesplitst. Gemiddeld zit er op de kozijnen zelf 10 jaar garantie. Op hang- en sluitwerk 2 jaar en slijtage valt er vaak niet onder. Op het glas in uw kozijnen zit gemiddeld ook 2 jaar garantie.

Onderhoud

Uw garantie komen te vervallen als u zelf niet goed zorgt voor het onderhoud. Bij kunststof kozijnen kan dit al betekenen dat als uw kozijnen erg vies zijn ze niet meer onder de garantie vallen. Het is uw eigen plicht om minimaal 1 of 2x per jaar de kozijnen schoon te maken. Bij houten kozijnen kan u natuurlijk geen aanspraak maken op de garantie als het is gaan rotten doordat u ze niet geschilderd heeft. Bij slecht onderhoud kan uw garantie vervallen en kan u nergens meer aanspraak op maken. Helaas komen de meeste grote defecten vaak pas aan het licht na 10, 20 of 30 jaar. U kan dan overwegen om nieuwe kozijnen aan te schaffen waarop u weer opnieuw 10 jaar garantie heeft.

Uw kozijnen repareren of vervangen?

Als uw kozijnen 10 jaar oud zijn of ouder dan heeft u natuurlijk geen garantie meer. De kosten voor de reparatie zijn voor eigen rekening. Het ligt aan u of u besluit de kozijnen te repareren of volledig te vervangen. Soms kan het de moeite waard zijn om eens vrijblijvend te informeren wat één nieuw kozijn kost en wat de reparatie van uw huidige kozijn kost. Vooral bij oude kozijnen is het bijna voordeliger om gewoon een nieuwe aan te schaffen. U heeft dan weer gewoon 10 jaar garantie op een hoge kwaliteit en de isolatiewaarde is waarschijnlijk beter. Vanwege slijtage kan de isolatiewaarde van uw huidige kozijnen afnemen en daar komt nog eens bij dat het een hoop geld kost om een oud kozijn te repareren. Dit maakt het soms interessanter om uw kozijn volledig te vervangen voor een nieuw exemplaar.