Houten kozijnen

De meeste woningen zijn vanuit de bouw voorzien van houten kozijnen. Dit is meestal de standaard keuze bij woningen. De kans is groot dat in uw eigen woning ook een houten kozijn zit. Als uw huidige kozijn versleten is dan hoeft u natuurlijk nog niet voor kunststof of aluminium te kiezen. U kan ook besluiten om hout te vervangen voor een nieuw houten kozijn. Er zijn woningeigenaren die hout gewoon mooier vinden. De uitstraling van hout is één van de redenen waarom er opnieuw gekozen wordt voor dit materiaal. Daarnaast zit u niet vast aan één kleur en kan u deze altijd aanpassen. Gemiddeld betaalt u voor nieuwe houten kozijnen tussen de € 750 en € 900 per m2. De prijs is o.a. afhankelijk van het materiaal dat u kiest. U bent bijvoorbeeld duurder uit als u voor hardhouten kozijnen kiest. Het voordeel van hardhout is dat het langer meegaat vergeleken met zachthout. Daarnaast zitten er ook nog prijsverschillen tussen de diverse aanbieders van houten kozijnen.

Houten kozijnen hebben een lange levensduur

Veel mensen twijfelen aan de levensduur van houten kozijnen. Dit is logisch want uw woning is misschien 30 of 40 jaar oud en ze zijn versleten. Terwijl u van andere materialen een veel langere levensduur hoort. Nieuwe houten kozijnen zijn natuurlijk een behoorlijke investering. U wilt deze investering niet over een paar jaar opnieuw doen. Als u kiest voor goede houten kozijnen dus het liefst van hardhout dan gaan deze gerust 50 jaar of langer mee. Hierbij is het wel belangrijk dat ze professioneel onderhouden worden. Nog een voordeel van hardhout is dat er minder onderhoud nodig is dan bij zachthout. U hoeft het hout dus minder vaak een schilderbeurt te geven.

Hardhouten kozijnen

We gaven net al aan dat hardhout een zeer lange levensduur heeft. Het hout doorstaat veel beter de verschillende weersomstandigheden. De levensduur bij goed onderhoud kan soms wel oplopen tot wel 75 jaar. De kans is dus groot dat u nooit meer in uw leven de kozijnen van uw woning hoeft te vervangen. Dankzij de compacte structuur van hardhout is het veel beter bestand tegen de wisselende weersomstandigheden. Populaire hardhout materialen zijn: Meranti, Merbau en Afzelia.

Houten kozijnen van zachthout

Als u niet van plan bent om jaren in uw woning te gaan wonen dan wilt u misschien niet teveel geld uitgeven aan nieuwe houten kozijnen. Zachthout kan een betaalbare oplossing zijn en heeft een minder lange levensduur. Zachthout gaat gemiddeld 15 tot 25 jaar mee en moet minimaal om het jaar geschilderd worden. De meeste zachthout kozijnen zijn gemaakt van Vuren en Lariks. Soms worden de kozijnen ook wel gemaakt van Grenen.

Het onderhoud van houten kozijnen

Eén van de nadelen van houten kozijnen wordt vaak het onderhoud genoemd. Maar is dit eigenlijk wel een nadeel bij hout? Als u zachthout kozijnen heeft dan moeten deze om de 2 jaar geschilderd worden. Hardhout kozijnen dienen elke 5 jaar geschilderd te worden. Als u bijvoorbeeld kunststof kozijnen neemt dan dient u deze twee keer per jaar helemaal schoon te maken. Uiteindelijk bent u hier waarschijnlijk meer tijd aan kwijt dan een schilderbeurt één keer in de vijf jaar. Als u dit klusje zelf niet wilt doen dan kan u dit altijd uitbesteden aan een professionele schilder. De schilder zal ook de kozijnen controleren op eventuele zwakke plekken. Deze worden gerepareerd zodat houtrot voorkomen kan worden waardoor de levensduur van uw houten kozijnen weer verlengt wordt. Door uw houten kozijnen regelmatig te schilderen voorkomt u dat deze gaan rotten. Uiteindelijk valt het onderhoud van hout reuze mee als u het vergelijkt met de periodieke schoonmaakbeurt bij kunststof.